Kinderombudsman signaleert veel kinderarmoede in Rotterdam

In Rotterdam groeien veel kinderen op in armoede. Dit werd onlangs ook bevestigd door het rapport van de Kinderombudsman. In vergelijking met vorig jaar zijn er bijna twee keer zoveel aanvragen van ouders voor financiële ondersteuning voor hun kinderen. Hierdoor beginnen de potjes tegen kinderarmoede op te raken. De SP-fractie vindt dat er nu extra geld naar deze zeer kwetsbare groep moet en zal hier aankomende raadsvergadering een aantal voorstellen voor indienen.

Organisaties zoals Stichting Leergeld, Jarige Job, Jeugdcultuurfonds en Jeugdsportfonds zetten zich actief in om het mogelijk te maken dat kinderen mee kunnen doen in de samenleving. Josine Strörmann, SP-raadslid: “Deze organisaties krijgen weliswaar gemeentelijk geld, maar door de crisis zijn er veel meer aanvragen. Dat is zeer zorgwekkend want hiermee komen er kinderen langs de kant te staan. De doelgroep is sowieso groter dan deze organisaties nu kunnen bedienen”
Door onder andere de economische crisis, de stijgende huren en zorgpremies, is de nood alleen maar hoger geworden. Maar tegelijkertijd zijn sinds 2011 de kindertoelage, bijzondere bijstand voor medische kosten gehalveerd of zelfs volledig afgeschaft. Strörmann: “Het kan en mag niet zo zijn dat er in Rotterdam kinderen opgroeien onder de armoedegrens. Daarom ga ik voorstellen om nog voor dit jaar vijf miljoen extra vrij te maken zodat we een vuist kunnen maken tegen kinderarmoede!”