Politiek Rotterdam wil sluiting Odfjell

Bij een groot deel van de Rotterdamse gemeenteraad is het vertrouwen in het chemiebedrijf Ofjell tot onder nul gedaald. De fracties van Leefbaar Rotterdam, de SP en GroenLinks willen dat het bedrijf per direct volledig wordt gesloten.

Dinsdag werd duidelijk dat Ofjell opnieuw een aantal incidenten niet heeft gemeld bij de inspectiediensten. Ook kreeg het bedrijf een dwangsom van 850.000 euro opgelegd omdat tanks in gebruik zijn genomen waarvan niet was aangetoond of ze veilig waren. Een jaar geleden werd Odfjell grotendeels stilgelegd vanwege grote veiligheidsincidenten en het stilhouden van lekkages. Tweederde van het bedrijf is nog steeds niet opgestart.
Fractievoorzitter Arno Bonte van GroenLinks vindt dat Odfjell al teveel kansen heeft verspeeld. ‘Het is ongelooflijk dat dit bedrijf tot op de dag van vandaag Russisch roulette blijft spelen met de veiligheid van haar eigen werknemers en omwonenden. Volledige sluiting is de enige optie na het zoveelste incident.’
Vanavond vergadert de gemeenteraad van Rotterdam over de conclusies van het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over de onveilige situatie bij Odfjell. GroenLinks wil dat bedrijven die doelbewust risico’s met de veiligheid nemen, uit de Rotterdamse haven worden geweerd.