Na 27 jaar kwam er een einde aan een tijdperk in De Kuip: Peter Houtman heeft afscheid genomen als stadionspeaker van Feyenoord. Tijdens de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk nam hij op gepaste wijze afscheid van Het Legioen. Zijn laatste woorden — het kenmerkende ‘Doei, doei!’ — galmden nog één keer door het stadion. Vanwege de ziekte van Alzheimer ziet Houtman zich genoodzaakt zijn rol neer te leggen.
Grenzeloos respect naar Feyenoord
Houtman, altijd positief en trouw aan zijn Feyenoord, vond het een moeilijk besluit, maar wist dat het tijd was. "Ik had nog wel door kunnen gaan", vertelde hij eerder in een radio-interview met Rijnmond, "maar ik had het erover met mijn gezin en toen kwamen we tot de conclusie dat ik niet wil dat mijn ziekte Feyenoord nadelig beïnvloedt. Bijvoorbeeld als ik een speler helemaal verkeerd uitspreek of een hele andere naam geef." Het getuigt van grenzeloos respect tegenover de club waar hij ook als speler actief was.
Hoewel hij stopt als stadionspeaker, blijft Houtman Feyenoord bezoeken met zijn zoons, zolang het kan. De unieke sfeer van De Kuip, de Klassiekers en de onvergetelijke Europese avonden: het zijn herinneringen die hij koestert. In het bijzonder benoemt hij de supporters van Feyenoord: “Het Legioen dat als één man achter de club staat, dat vond ik altijd bijzonder."
Een waardig afscheid
Na afloop van zijn laatste wedstrijd als stadionspeaker stond De Kuip stil bij Houtmans jarenlange bijdrage. Een groot spandoek met foto's uit zijn carrière sierde het stadion, terwijl het hele Legioen luidkeels ‘Mijn Feyenoord’ van Lee Towers zong. Toch wilde Houtman niet in mineur eindigen. Zelfs bij zijn afscheid bleef hij de opgewekte, lieve en warme man die De Kuip zo lang kleur gaf: “Je probeert het beste voor de club te doen en dat heb ik altijd geprobeerd. Ik geloof dat het me aardig is gelukt.”
Opvolger
Wie de opvolger van Houtman wordt, is nog een raadsel. Wat wel duidelijk is, is dat ‘De Stem van De Kuip’ zich niet wil bemoeien met zijn opvolger. De enige eis die hij heeft spreekt voor zich: “De opvolger moet wel echt een binding hebben met de club.” Ook is Houtman zo vriendelijk om de toekomstig stadionspeaker een aantal tips te geven. “Je moet de mensen van goede informatie voorzien en je moet goed kunnen inspelen op dingen die je niet snel verwacht.”
Crowdfundingsactie brengt meer dan 40.000 euro op
Zijn vertrek bleef niet onopgemerkt. Supportersvereniging FSV De Feijenoorder startte een crowdfundingsactie voor Houtman, met als doel geld op te halen voor Alzheimer Nederland. In korte tijd werd een indrukwekkend bedrag van €41.589,19 opgehaald. De supporters overhandigen het bedrag eerst symbolisch aan Houtman, waarna het wordt gedoneerd aan Alzheimer Nederland.
Een leven vol beweging
Ondanks zijn diagnose blijft Houtman actief. Zo zegt Houtman veel te tennissen en hij wil zelfs proberen weer te voetballen. Stilzitten is voor hem, ondanks zijn ziekte, absoluut geen optie. Met zijn optimisme, bescheidenheid en eeuwige betrokkenheid bij Feyenoord blijft Houtman voor velen een voorbeeld. Zijn stem zal verdwijnen uit De Kuip, maar zijn aanwezigheid blijft voelbaar.